![](/media/lib/37/lens-schematic-5de24d00e862b2256ad832befa195955.jpg)
Przydatna fala zanikająca
23 października 2008, 18:07Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley opracowano nową metodę tworzenia układów scalonych, która znacząco zwiększa możliwości obecnie wykorzystywanej litografii. Akademicy połączyli metalowe soczewki skupiające światło dzięki pobudzonym elektronom (plazmonom) z "latającą głowicą" przypominającą głowicę zapisująco/odczytującą dysku twardego.
Metoda na głoda
27 stycznia 2009, 12:10Jakiś czas temu pojawiły się doniesienia, że spożywanie mniejszej liczby kalorii może wydłużyć życie. Ponieważ naukowcy wykazali także, że zmniejszenie racji pokarmowych poprawia funkcjonowanie intelektualne starszych zwierząt, zespół Agnes Floel z Uniwersytetu w Münsterze postanowił sprawdzić, czy podobnie dzieje się w przypadku ludzi.
Śmiertelne błędy
21 marca 2009, 10:00Problemy z systemem informatycznym mogą skończyć się nie tylko wyciekiem danych czy awarią komputera, ale również śmiercią. Joseph Weiss z firmy konsultingowej Applied Control Solutions specjalizującej się w bezpieczeństwie systemów przemysłowych, zeznał przed amerykańskim Senatem, że w ciągu ostatnich 10 lat w USA przynajmniej raz doszło do śmierci ludzi z powodu nieprawidłowego działania komputerów.
Wodór w ptasich piórach
24 czerwca 2009, 10:28Naukowcy z University of Delaware odkryli nową metodę przechowywania wodoru. Używają do tego celu... zwęglonych włókien z ptasich piór. Okazuje się, że dzięki nim można w bezpieczny i tani sposób przechowywać duże ilości wspomnianego gazu.
![](/media/lib/53/gelato-f7459ce852d95e51548d72037980ab63.jpg)
Mózg "porwany" przez tłuszcze
14 września 2009, 09:35Nasze ciało zostało tak zaprogramowane przez naturę, by przestawać jeść, gdy mamy już dosyć. Okazuje się jednak, że pewien rodzaj kwasu tłuszczowego – kwas palmitynowy – zmienia w krótkim czasie całą chemię mózgu. Wskutek tego do komórek wysyłane są sygnały, by ignorować insulinę i leptynę, które informują o sytości. To dlatego tak trudno oprzeć się kolejnej porcji lodów czy hamburgerowi.
![](/media/lib/56/nanoczasteczki-kobaltu-1d2359b6a56861f691248d87c64544e0.jpg)
Nanocząstki uszkadzają DNA
7 listopada 2009, 18:56W Nature Nanotechnology ukazał się artykuł, w którym brytyjscy naukowcy informują, że nanocząstki używane obecnie w medycynie mogą pośrednio uszkadzać DNA. Eksperymenty przeprowadzone w Southmead Hospital w Bristolu wykazały, że używanie nanocząstek może być niebezpieczne.
![](/media/lib/59/vardeny-d6ece253abf15d562948c309e995caa7.jpg)
Wyjaśnili działanie lasera
25 stycznia 2010, 12:30Naukowcy z University of Utah wyjaśnili działanie polimerowego lasera, który opracowali przed 10 laty. Dotychczas nie było wiadomo, na jakiej zasadzie pracuje, więc niektórzy specjaliści w ogóle podejrzewali, że polimerowy laser to oszustwo.
![](/media/lib/49/na-dnie-ab87b10d2a3d5ee865d8ba5c8bd99c59.jpg)
Bądź sobą, wybierz colę, umrzyj młodo
30 kwietnia 2010, 20:55Bądź sobą, wybierz... no właśnie, co? Chcemy być młodzi, a sami lekkomyślnie skracamy sobie życie nieodpowiednim żywieniem. Na przykład piciem coli, która zatruwa nas fosforanami.
![Mysie fibroblasty](/media/lib/65/mysie-fibroblasty-dba5196d155bc2cf83cb46d83b8b7a52.jpg)
Komórki w tkance jak muzycy jazzowi
28 czerwca 2010, 15:12Nowe technologie pozwalają na niewykonalne dotąd badania nad zachowaniem żywych komórek. Praca naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanforda rzuca całkowicie nowe światło na współpracę pomiędzy komórkami takiego samego rodzaju i na ich autonomię.
Tłuszczowy czujnik pH
27 sierpnia 2010, 10:13By móc normalnie działać, komórka musi podtrzymywać odpowiednie pH. Dotąd naukowcy nie wiedzieli, za pomocą jakich mechanizmów odbywa się monitorowanie kwasowości/zasadowości, teraz okazuje się, że odpowiada za to wbudowany w błonę komórkową kwas tłuszczowy – kwas fosfatydowy.